Menu

Zamke “in house” EDIFACT standarda

Da li napraviti podršku u svom informacionom sistemu za neki od EDIFACT standardnih formata ili podržati interni format podataka EDI provajdera?
Najbolji odgovor na ovo pitanje se može dati uporednim prikazom prednosti i mana za svaku opciju, kao i nivoom obaveza koje se od vas očekuju.

  1. Odluka da se napravi podrška za neki od standardnih EDIFACT formata.

    Uzećemo na primer poruku tipa ORDERS u samo jednom formatu: EDIFACT Eancom Purchase order message 96A version D. Ova poruka postoji u sledećim verzijama: D93A, D94A, D94B, D95A, D95B, D96A, D96B, D97A, D97B, D98A, D98B, D99A, D99B, D00A, D00B, D01A, D01B, D01C, D02A, D02B, D03A, D03B, D04A, D04B. Pored toga svaka od tih verzija ima odredjeni broj revizija. Sve ovo multiplicirajte sa brojem formata mogućih za ovaj tip poruke i shvatićete zašto postoje provajderi kojima je jedini posao da prate formate, revizije i standarde i da podrže medjusobnu konverziju. Pored ovoga, vaša je obaveza i da obezbedite kanal koji će 24/7 biti operativan za prijem, slanje i validiranje poruka, sa svim podržanim protokolima kao što su FTP, SFTP, AS2, X.400 i drugi. Trošak za održavanje ovakvog servera, servisa i osoblja takodje nije zanemarljiv.

  2. Odluka da se napravi podrška za "in house" format (vaš ili vašeg EDI provajdera)

    Svaki "in house" format bilo vaš ili vašeg EDI provajera je uproščeniji od samog standarda, što je svojevrsna prednost jer se ne gubi vreme na razvoj na podršku za funkcionalnosti koje se ne koriste. U slučaju korišćenja vašeg internog formata, problem može da nastane kada se ustanovi da je potrebno menjati strukturu formata jer nije dobro strukturiran ili ne sadrži sve potrebne informacije ili je ponovo u fazi da mora detaljno da se istestira. Generalno, EDI provajderi imaju više iskustva u razmeni EDI poruka i poznaju mnogo različitih standarda koji su višegodišnjim korišćenjem dovedeni do savršene upotrebiljivosti, istestirane kroz milione uspešnih transakcija. Stoga smatramo da je ipak bolja varijanta podržati predloženi "in house" format vašeg EDI provajdera, čime kompletna odgovornost pada na njihov teret.
Na vrh